Title Image

TONNI VAN SOMMEREN

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

TONNI VAN SOMMEREN

september 4 @ 08:00 - oktober 16 @ 17:00

Gratis

4-9-2022 t/m 16-10-2022

 

Datum opening Zondag: 04-09-2022: 16:00 uur

 

There´s a hole in the sky

 

In het Kunsttorentje maakt Tonni van Sommeren een installatie met een selectie uit zijn verzameling ´Showroom Dummies´. Ook in de acht mini-kunsttorentjes zijn ze te zien. Ze zijn vernoemd naar een nummer van Kraftwerk. De etalagepoppen in een showroom veranderen hun pose, breken uit en gaan hun eigen leven leiden.

De Showroom Dummies zijn samengesteld uit decoratieve, door toerisme en migratie vanuit de hele wereld afkomstige, houten beeldjes. Tonni van Sommeren verzamelt en koestert deze toeristische, religieuze, en/of exotische beelden, maar gaat ze evengoed hardhandig te lijf. Hij zet de zaag erin en stelt vervolgens nieuwe beelden samen.

Met de vertrouwdheid van de beeldtaal bevinden ze zich in het grensgebied tussen beeldende kunst en volkskunst, juist daar waar vaak de tegenstellingen te vinden zijn tussen het banale en het verhevene. De assemblages krijgen hun eigen betekenis en identiteit. Ze lijken meegebracht van heel vreemde reizen, geworteld in nog niet ontdekte culturen of allang vergeten rituelen.

´Tonni van Sommeren is een kunstenaar met een fingerspitzengefühl wat de collectieve worsteling rondom ‘Goede Smaak’ betreft. Zijn Showroom Dummies zijn geestige pogingen om antropologische overeenkomsten in volkscultuurverhalen te combineren met de westerse modernistische notie van individuele uitmuntendheid als kunstenaar. Toeristische houten beeldjes gevonden in kringloopwinkels krijgen een nieuwe eigenheid. Hij verheft massaproducten door hun formele en sculpturale kwaliteiten te benadrukken.´

– Emiel van der Pol, Singular-Art

Tonni van Sommeren (Wamel, 1962) woont en werkt in Nijmegen

 

Gegevens

Begin:
september 4 @ 08:00
Einde:
oktober 16 @ 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

kunst torentje
Egbert Gorterstraat 7
Almelo, Overijssel 7607GB Nederland
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Kees Heemskerk
Telefoon:
0648487490