Media Art Garden

Media Art Garden

2011

 

Twee mediakunstenaars legden tijdelijke mediakunsttuinen aan in Almelo en Osnabrück.

 

De mediakunsttuin is een zelfstandige festival locatie tijdens MAFF 2011 en EMAF 2011 waar een Nederlandse en een Duitse mediakunstenaar elkaar ontmoeten. De twee mediakunstenaars zijn goed bekend met het bouwen van installaties en werken samen aan een interactieve digitale mediakunst tuin. De bijzondere tuin wordt toegankelijk voor het publiek, zij zullen tijdens het festival tevens worden uitgedaagd om met de mediakunstenaars mee te tuinieren. 

 

Voor de digitale tuin zijn verantwoordelijk de kunstenaars Wessel Westerveld (alias Der Wexel) uit Enschede en Karl Heinz Jeron uit Berlijn. Zij zijn verantwoordelijk voor de openbare workshops, waar ze hun kunstwerken presenteren en verder ontwikkelen. Zo ontstaan tijdens de festivals interactieve mediakunst tuinen. 

 

Tuinen in Nederland en Duitsland gaan steeds meer lijken op voorbeeldtuinen uit mooie glossy brochures. Oude normen en waarden verdwijnen en nieuwe ontstaan, een tuin moet steeds onderhoudsvriendelijker worden, omdat te bereiken schaffen mensen steeds meer mechanische tuingereedschappen aan. Daardoor ontstaat een verschuiving in de beleving van de tuin. Met hun kunstwerken nemen de kunstenaars de nieuwe tuin beleving op de hak. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als een tuin zichzelf zou gaan onderhouden?

 

Karl Heinz Jeron haalt energie uit planten om daarmee de mechanische objecten van Wessel Westerveld aan te sturen. Tijdens workshops bouwen deelnemers zelf een dergelijke constructie, deze wordt geëxposeerd en mag later als uniek mediakunstwerk mee worden genomen naar huis.

 

De Media Art Garden maakt deel uit van het project GrensWerte. GrensWerte is een samenwerkingsproject van Kunst & Cultuur Overijssel, Münsterland e.V. en EUREGIO. Het project wordt in het kader van het INTEREG IV A-programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) alsmede de ministeries van Economische Zaken van de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen en de provincies Overijssel en Gelderland.

Date

februari 10, 2015

Category

NTK Portfolio