De nacht van MAFF

27 juni 2020
DE NACHT VAN MAFF

Media Art Flow Festival

 

“Hier hoef je de deur niet voor uit”

 

Op 27 juni 2020 toont de stichting Nieuwe Twentse Kunst in samenwerking met Aavisie een videofestival op het kanaal van Aavisie.

 

Het videofestival “de nacht van MAFF” is een festival, dat alleen op TV (Aavisie in Almelo) te zien is op een vast moment in de tijd. Na dit moment verdwijnt het weer en is het niet meer te bekijken of terug te vinden.

 

Het videofestival zal bijzonder videowerk van nationale en internationale kunstenaars tonen. Het videofestival toont verder kunst en cultuur reportages gemaakt door Aavisie.

 

Het videofestival is een open podium voor vrije videoproducties. Door afwisselend (in blokprogrammering), videokunst en beelden van Almelo aan te bieden, willen wij een breed kijkerspubliek voor het gehele tv-programma op omroep Almelo bereiken. Met de nacht van MAFF keert een stukje van dit mediakunstfestival, dat van 2007 t/m 2016 georganiseerd is, terug in Almelo.

 

Projectpartners: Stichting Lokale Omroep Almelo en Stichting Nieuwe Twentse Kunst

 

Meer info te verkrijgen via stichtingntk(at)gmail.com

PROGRAMMA

27 juni 2020 op Aavisie Almelo

 

Alleen op het TV kanaal van Omroep Almelo te zien

 

22.00  – 23.00 “The Best Of” Aavisie reportages over kunst en cultuur in Almelo

 

23.00 – 01.00 De MAFFe TV uren “kunstzinnige video’s”

 

01.00 -02.00 Thuis voor de Buis / Heimatsender “de compilatie”

UITGELICHT

Over Nienke Jorissen:

 

Mijn werk ontstaat vanuit de brede interesse voor de mens en wat ons drijft. Ik observeer hoe de technologische ontwikkelingen het contact met de natuur, onszelf en elkaar veranderd. Wat het betekent om mens te zijn, is iets wat we ons steeds opnieuw moeten afvragen. Nu onze aanwezigheid op de aarde zijn sporen nalaat en we het vermogen hebben dingen fundamenteel te veranderen, is het van essentieel belang voor ogen te houden wie wij zijn, wat onze functie is en waar we onszelf in moeten afremmen. Door middel van fotografie en film probeer ik de mens te begrijpen.

Nienke studeerde in 2014 af aan de opleiding Fotografie aan de HKU. Ze creëert visuele poëzie met haar foto’s, films, kostuums en installaties en noemt zichzelf dan ook ‘visueel dichter’. Door de belangrijkste eigenschap van het filosofisch denken, het uitstellen van het oordeel, kan zij de wereld met een open blik bekijken.

 

Over de film EON:

 

EON laat de verhouding tussen mens en natuur zien zoals hij op dit moment is. We kunnen onze leefwereld door technologie en wetenschap steeds opnieuw veranderen, maar lijken daarmee onze oorsprong uit het oog te verliezen. Juist daardoor wordt de behoefte aan het contact met onze bron steeds groter. In deze film worden vragen gesteld als: Wat betekent vooruitgang? Hoe moeten we omgaan met veranderingen? En hoe zorgen we ervoor dat we de verbinding met de natuur niet verliezen?

 

De symboliek in de film kun je intuïtief ontrafelen. Het water, dat steeds terug komt, staat symbool voor die bron waar we naar terug verlangen. We bestaan immers zelf voor een groot deel uit water. EON betekent eeuwigheid, of een lange periode. De titel plaats onze periode op aarde in een groter perspectief. Wat we nu doen, heeft niet alleen invloed op onszelf, maar ook invloed op de generaties na ons.