De mediakunsttuinen waren zelfstandige festival locaties tijdens MAFF 2011 en EMAF 2011 waar een Nederlandse en een Duitse mediakunstenaar tuinierden. De twee mediakunstenaars zijn goed bekend met het bouwen van installaties en werken samen aan een interactieve digitale mediakunst tuin. De bijzondere tuin was toegankelijk voor het publiek, zij werden tijdens de festivals uitgedaagd om met de mediakunstenaars mee te tuinieren.
Voor de digitale tuin waren verantwoordelijk Wessel Westerveld (alias Der Wexel) uit Enschede en Karl Heinz Jeron uit Berlijn. Zij gaven openbare workshops, waar ze hun kunstwerken presenteren en verder ontwikkelen. Karl Heinz Jeron haalt energie uit planten om daarmee de mechanische objecten van Wessel Westerveld aan te sturen. Tijdens workshops bouwden deelnemers zelf een dergelijke constructie, deze werden geëxposeerd en mochten later als uniek mediakunstwerk mee worden genomen naar huis.
Thema:
“Tuinen in Nederland en Duitsland gaan steeds meer lijken op voorbeeldtuinen uit mooie glossy brochures. Oude normen en waarden verdwijnen en nieuwe ontstaan, een tuin moet steeds onderhoudsvriendelijker worden, omdat te bereiken schaffen mensen steeds meer mechanische tuingereedschappen aan. Daardoor ontstaat een verschuiving in de beleving van de tuin. Met hun kunstwerken nemen de kunstenaars de nieuwe tuin beleving op de hak. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als een tuin zichzelf zou gaan onderhouden?”
Mogelijk gemaakt door:
De Media Art Garden maakte deel uit van het project GrensWerte. Grenswerte was een samenwerkingsproject van Kunst & Cultuur Overijssel, Münsterland e.V. en EUREGIO. Het project is in het kader van het INTEREG IV A-programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) alsmede de ministeries van Economische Zaken van de deelstaten Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen en de provincies Overijssel en Gelderland.