Karel de Grote & Widukind

Karel de Grote & Widukind

In de 8ste eeuw na Christus wilde Karel de Grote zijn grote Frankische rijk uit ‘veiligheidsoverwegingen’ nog groter maken. Onder andere de Friezen en de Saksen zag hij als een heidense bedreiging. Karel ondernam diverse veldtochten tegen de Saksen. Die bleven echter in opstand komen tegen zijn overheersing en de kerstening.
Karel liet de Saksen hoge heffingen betalen, waaruit bouw, onderhoud en bemanning van de christelijke kerken werd betaald. Hij onderwierp het Saksische volk en dwong hen tot de kerstening.

Onder aanvoering van Widukind (Wittekind) vochten de Saksen voor hun onafhankelijkheid en het behoud van eigen religie tegen het leger van Karel de Grote. Hij won meerdere veldslagen tegen de Franken, die geleid werden door Karel de Grote. Widukind werd echter met overmacht verslagen. Karel liet 4500 man onthoofden. Widukind gaf zich over, liet zich dopen en werd Hertog van de Saksen en Graaf van Hamaland.

De christelijke overlevering vertelt dat Widukind ooit op een zwart paard reed, maar na  de kerstening was dat een groot fier wit steigerend ros!

Bij He’k wat van oe an? speelt Paul Krijnsen de rol van Karel de Grote. Widukind wordt vertolkt door Iban Gast.

Date

24 april 2018

Category

Personages