Title Image

Expositie Rob Chevallier

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie Rob Chevallier

april 10, 2021 @ 09:00 - juni 4, 2021 @ 18:00

Gratis

Rob Chevalier maakt foto-objecten, hij blaast een nieuw leven in afgedankte massaproducten. Kunst die herinnert aan een schijnbaar zorgeloos verleden, maar met
een actuele boodschap. Een uniek object dat verwijst naar klimaatverandering, natuurbehoud, de consumptiemaatschappij, de economische wedloop, (over-) consumptie en andere problemen van de huidige tijd.

 

Installatie “De Stikstofboom”

 

Vanaf 10 april staat er een boom in het Kunst-Torentje. Geen boom die groeit, wel eentje die iets te zeggen heeft: de stikstofboom. De installatie is gemaakt door beeldend kunstenaar-fotograaf Rob Chevallier uit Velp. Hij fotografeerde 100 solitair staande bomen in Nederland, onder andere in Almelo en Enschede.
De honderd foto’s zijn geprint op perspex of forex en geplaatst in bladvormen die Chevallier vond in kringloopwinkels en op rommelmarkten. De acht ‘takken’ van de boom zijn oude uitlaatpijpen. Alle foto’s hangen ondersteboven. Wie in één van de (auto-) spiegels kijkt die rond de boom staan, ziet de natuur zoals die hoort te zijn.

 

De stikstofboom is een kunstwerk vol symboliek. De solitaire bomen ziet Chevallier als symbolen van klimaatverandering. Ze staan in het Nederlandse landschap, bedreigd door hittegolven, droogte, slagregens, overstromingen en CO2 uitstoot. De foto’s, gemaakt in alle seizoenen, vormen een staalkaart van het Nederlandse landschap en het huidige klimaat. Nóg houden deze eenzame bomen stand en daarmee zijn ze ook symbolen van hoop. Het kan misschien nog goed komen met ons klimaat. Als we maar zorgen voor minder CO2 uitstoot, dus onder andere minder uitlaatgassen.

 

De foto-objecten van Rob Chevallier zijn een combinatie van fotografie en alledaagse voorwerpen uit kringloopwinkels en rommelmarkten. Het zijn driedimensionale, unieke kunstwerken die heden en verleden verbinden. Thema is vaak natuurbehoud en klimaatverandering. Kringloopkunst als pleidooi voor recycling en een signaal naar overconsumptie.

 

De stikstofboom was nog niet eerder op een expositie te zien. Na afloop van de expositie in het Kunst-Torentje gaat de boom naar de Harlon energiecentrale in Zwolle tijdens de IJsselbiënnale.
Over Rob Chevallier


“Mijn foto’s zijn vaak grafisch opgebouwd: daar komt mijn opleiding aan de kunstacademie om de hoek kijken (grafische vormgeving). Ik woon in Velp, mijn foto’s maak ik in Nederland en de Duitse grensregio. Vervreemding van de werkelijkheid is de
basis. In 2006 ontstonden de eerste foto’s voor exposities en vanaf 2017 maak ik foto-objecten en verzorg ik educatieve projecten enworkshops kringloopkunst maken voor kinderen en volwassenen”.

 

Gegevens

Begin:
april 10, 2021 @ 09:00
Einde:
juni 4, 2021 @ 18:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

kunst torentje
Egbert Gorterstraat 7
Almelo, Overijssel 7607GB Nederland
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Stichting Nieuwe Twentse Kunst
E-mail:
stichtingntk@gmail.com