Title Image

Expositie Liesje van den Berk

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Expositie Liesje van den Berk

mei 6, 2023 @ 08:00 - juni 18, 2023 @ 17:00

Gratis

LIESJE VAN DEN BERK

ALLES STROOMT | PANTA RHEI

 

WORDEN HIER TEKENINGEN VLOEIBAAR?

 

6-5-2023 t/m 18-6-2023

 

Op uitnodiging om haar werk te tonen in het KunstTorentje is Liesje van den Berk allereerst gaan wandelen en tekenen in en rond Almelo. Al dwalend met potlood en papier door de stad en langs het water, werd haar duidelijk hoe in Almelo al lang gezocht wordt naar de juiste omgang met het water. Kanalen worden gegraven en weer gedempt en beekjes worden omgeleid. In de loop der tijd zoekt het water echter weer zijn een eigen route en wil de mens het toch weer anders. Heraclitus zei het ongeveer vijf eeuwen voor onze jaartelling al “ Panta Rhei” “alles stroomt”, alles verandert, ontstaat en vergaat, en vloeit in elkaar over. “We kunnen niet twee keer in dezelfde rivier stappen” . Voor het KunstTorentje maakte Liesje van den Berk een installatie over de loop van het water en de pogingen van de mens om deze naar eigen hand te zetten. Bijzonder is dat ze na haar schetsende wandelingen, besluit deze wisselwerking niet in, maar met tekeningen zichtbaar te maken.

 

Kanttekeningen

Thuis in Amsterdam lag een flinke stapel grote tekeningen, ooit voortgekomen uit een voorstelling voor en met kinderen over water. Ze besloot in die tekeningen de ruimtes tussen de lijnen weg te snijden, waardoor weefsels van lijnen op papier worden omgezet in ruimtelijke ‘kanttekeningen’. Deze lijken net als water een eigen kant op te gaan. Als een stroom op zoek naar de weg met de minste weerstand. In haar installatie willen toegevoegde constructies die stroom in een baan dwingen, maar of ze die ook gaan volgen is nog maar de vraag. In het wisselende licht van de draaiende zon werpen de kanttekeningen verschuivende rimpelingen op de witte wanden, als traag stromend water. Hier en daar zijn getekende schaduwlijnen toegevoegd, zodat heden en verleden, realiteit en illusie met elkaar verweven raken. Kanttekeningen stromen door het KunstTorentje. Panta Rhei, alles stroomt.

 

Over Liesje van den Berk

“Alleen in het gesprek, in dialoog met de ander, kan de mens tot een wezenlijk inzicht in de wereld en in zichzelf komen. Alleen in het debat kunnen de eigen standpunten uitgedaagd worden, zodat er zowel bij zichzelf als bij de anderen nieuwe gedachten over die wereld kunnen ontstaan” Dit citaat van Hannah Arendt is een inspiratiebron voor Liesje van den Berk. In tekeningen, performances, interventies en installaties onderzoekt ze de relatie tussen tekening, lichaam en omgeving. Ze schept een moment voor verbinding waarbij ze focust op persoonlijk contact, aandachtige aanwezigheid en lichamelijke, sensitieve betrokkenheid van haarzelf en het publiek met de omgeving. Ze tekent, ‘kneedt’ en snijdt de potloodlijnen op en uit papier tot ze tastbaar zijn. Schaduw en licht dansen over het papier en door de ruimte.

 

Liesje van den Berk volgde de docentenopleiding aan de HKU en daarna verschillende masterclasses. Ze deed artist-in-residencies in Frankrijk, Ierland, Zweden, Brazilië en Nederland en had tentoonstellingen en performances in binnen- en buitenland, Canada, Thailand, Duitsland, België en Frankrijk. Ze woont en werkt in Amsterdam.

Gegevens

Begin:
mei 6, 2023 @ 08:00
Einde:
juni 18, 2023 @ 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

KunstTorentje
Egbert Gorterstraat 7
Almelo, Overijssel 7607GB Nederland
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Kees Heemskerk
Telefoon:
0648487490