Title Image

Deelname aan open monumentendag

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Deelname aan open monumentendag

september 11, 2021 @ 11:30 - 17:00

Gratis

Openstelling Kunst-Torentje

 

Dit torentje werd in 1910 gebouwd in de neoklassieke stijl. Het was een geschenk van het personeel van de textielfabriek Koninklijke Ten Cate als dank voor de oprichting van een pensioenfonds. Voor dat fonds moesten de arbeiders overigens wel een jaar lang een stuiver per week betalen, maar de blijdschap over dit fonds overheerste. Dankzij de klok op de toren hadden de arbeiders geen excuus meer om te laat te komen.

Het torentje vormde de hoektoren van het enorme textielcomplex Java en werd gespaard toen de textielfabriek aan de Egbert Gorterstraat rond 1995 werd gesloopt. Daar staat nu de rechtbank. Ten Cate schonk het torentje aan de gemeente Almelo.

Het torentje was toen al gerestaureerd en verbouwd tot expositieruimte. Daarvoor kreeg het grote vensters, zodat je van buitenaf goed naar binnen kunt kijken. Sinds 1995 zijn er exposities van beeldende kunstenaars, die vaak speciaal voor deze plek iets maken. Ter ere van het 25-jarig jubileum in 2020 werd een expositie met minikunstwerken van diverse kunstenaars uit Overijssel georganiseerd. Het Kunst-Torentje is in de beeldende kunst inmiddels een landelijk begrip geworden.

Op 11 september staan vrijwilligers klaar om toelichting te geven.

 

Waar wil je naartoe?

Gegevens

Datum:
september 11, 2021
Tijd:
11:30 - 17:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Site:
https://www.openmonumentendag.nl/monument/kunst-torentje/

Locatie

kunst torentje
Egbert Gorterstraat 7
Almelo, Overijssel 7607GB Nederland
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie