Title Image

De kleinste expositieruimte van Nederland krijgt een jasje

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

De kleinste expositieruimte van Nederland krijgt een jasje

juni 3, 2019 - juni 16, 2019

Gratis

Twente en textiel waren decennialang onlosmakelijk met elkaar verbonden. De textielindustrie heeft er voor een groot deel de infrastructuur, de stadsontwikkeling, de economie, het sociale en culturele leven bepaald. Dat is op veel plekken nauwelijks nog te zien. Oude fabrieken zijn vervangen door nieuwe gebouwen of als locatie met een andere bestemming in gebruik. Het verleden raakt steeds meer op de achtergrond, terwijl het zo bepalend is voor het (samen)leven van nu en de toekomst.

 

Leerlingen van vier scholen in vier Europese landen hebben zich in het kader van een Erasmus+ project met het textiele verleden in hun omgeving beziggehouden: Nordhorn/Neuenhaus (D), Zlín/Valašské Klobouky (CZ), Lodz/Zelów (PL) en Almelo (NL).

 

Bij bezoeken aan de andere scholen hebben de leerlingen ontdekt, dat de geschiedenis bijna overal hetzelfde is geweest. Wat er na de teloorgang met de steden gebeurde verschilt nogal.  De resultaten van hun onderzoek zijn in een webapp samengevoegd.

 

Voor Almelo is de vergane textielglorie in een wandelroute verwerkt, die zowel als app, maar ook als boekje beschikbaar zal worden gesteld. Oude kiekjes op nieuwe locaties bekijken; een blik van het heden naar het verleden.

 

In de eerste week van juni 2019 zijn alle buitenlandse partners in Almelo om de lancering van de app te vieren. Dat gebeurt op een ludieke manier: Het Kunst-Torentje in Almelo krijgt een jasje. Helemaal à la Christo wordt de klokkentoren, die de voormalige textielarbeiders ter ere van het 50-jarig jubileum van het mechanisch weven aan de directie van Ten Cate schonken, van textiel voorzien. Zo wordt het verleden met het heden verbonden. Dat er in de kleinste expositieruimte van Nederland nog meer te zien valt, maakt het een bezoekje waard!

Gegevens

Begin:
juni 3, 2019
Einde:
juni 16, 2019
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:

Locatie

KunstTorentje
Egbert Gorterstraat 7
Almelo, Overijssel 7607GB Nederland
Bekijk de site van Locatie

Organisator

Stichting Nieuwe Twentse Kunst
E-mail:
stichtingntk@gmail.com