MAFFESTIVAL 2014

MAFF edition “Irony“ 26 t/m 27 september 2014

 

Tijdens MAFF 2014 zetten we als thema in op de huidige ironie in de kunst en de maatschappij. Deze ironie is sterk en weerbarstig, maar net zoals ijzer kan het roesten en uit elkaar vallen. Mensen lijken elkaar steeds slechter te verstaan, ondanks alle nieuwe communicatiemiddelen zoals social media. Ironie is ook een geweldig middel tot zelfspot, iets waar men in Almelo geen gebrek aan heeft. Het positief gebruiken van ironie (dus niet cynisch) kan louterend werken. Kunst die ironisch bedoelt is kan bewegen tot lachen, maar ook tot nadenken over het eigen doen en laten.

 

Light ART

 

Kunstenaars die meedoen aan de projecties werken relatie gebonden. Ze veranderen de context van de openbare ruimte in de stad.

 

De kunstenaars die aan de projecties deelnemen wordt gevraagd om een specifieke projectie voor de betreffende locatie te maken. In 2014 maken Jan Willem Campmans, Sije Kingma, Mariska de Groot en het Beeldbuisfestival uit Zwolle presentaties in de openbare ruimte. Tevens is er een openlucht bioscoop gebouwd bij proeflokaal België aan de Aa, daar

 

Young at Art

 

Young at Art is tijdens MAFF 2013 van start gegaan als een mogelijkheid voor jonge, pas afgestudeerde kunstenaars en designers van kunstacademies om hun werk aan een breed publiek te tonen. De expositie wil prikkelen, verwonderen en biedt pas afgestudeerde kunstenaars en designers een podium voor hun werk. In 2014 bestaat Young at Art uit twee onderdelen. Een expositie in etalages van winkels in de Grote straat van Almelo en een guerilla modeshow en mode expositie in de wijk het Sluitersveld.

 

Deelnemende kunstenaars zijn: Jeffry Spekenbrink, Karin de Hair, Marloes Staal, Teun te Velthuis, Kim de Jong, Tijn van Orsouw, Eelke Talsma, Lobke Stroet, Roos Meerman en Sander Bos. De twee jonge mode ontwerpsters zijn Jasmijn van Miltenburg en Lydia van der Streek.

 

Social Art en Art Wise

 

Kunst ontregelt, verrast, uitdaagt uit, kunst verbindt mensen en laat ze een ontwikkeling doormaken. Kunst in al zijn vormen heeft de eigenschap om zichzelf en de samenleving voortdurend tegen het licht te houden, te vernieuwen en te verrassen. Kunst kan een bindmiddel zijn in culturen en gemeenschappen, verschillen overbruggen en insluiting bevorderen. Kunst kan bijdragen aan begrip, bewustzijn en nieuwe betekenisverlening. In 2014 zet MAFF in op inspirerende en effectieve sociaal artistieke projecten waarbij inwoners van Almelo betrokken worden bij kunst.

In 2014 wordt tijdens MAFF de tijdcapsule Almelo gepresenteerd, dit project wordt op scholen op educatieve wijze verwerkt onder de naam “Dit is zóóó 2014”.

 

MAFF 2014 is met dank aan:

Gemeente Almelo

Almelo Promotie

Provincie Overijssel

Stichting Roggekamp / Peitsch Fonds

Woningstichting STJA

Beter Wonen

Q Sound Solutions

Crouwel Vormgevers BNO

 

Partners:

Proeflokaal België / Kunst-Torentje / Miss Birkblade / Kandoen / Byt Concepts / Kunstenmakers