MAFFESTIVAL 2013

MAFF edition “Blow up” 27 t/m 29 september 2013

 

Het thema voor MAFF 2013 is “Blow up”. MAFF editie 2013 wil hiermee duidelijk maken dat het uitvergroten van details uit nieuwsberichten en social media steeds meer impact krijgt. Een berichtje op TV, in de krant of op Facebook levert soms zulke buitenproportionele aannames op, dat de waarheid van enkelen de werkelijkheid van velen wordt. Tijdens MAFF laten kunstenaars opgeblazen waarheden zien. MAFF speelt zich in 2013 voor een groot gedeelte af op het braakliggende terrein aan de Hagengracht, dit heeft jarenlang braak gelegen en krijgt nu dankzij het project “Tussendoor” van de gemeente Almelo, de provincie Overijssel en woningbouwvereniging Beter Wonen een tijdelijke invulling. MAFF bestaat in 2013 uit een rijk aantal interessante beeldende onderdelen. In samenwerking met de Atelier- en Theaterroute van Almelo is een folder, poster en flyer uitgegeven. De samenwerking bestond verder uit het gezamenlijk openen van het kunstzinnige weekend op vrijdag 27 september. De exposities van MAFF spelen (naast op het Hagengrachtterrein) zich af rond het Amaliaplein, rond het voormalige stadhuisplein, in de stadsvijver bij de Bibliotheek, in het Kunst-Torentje bij het gerechtsgebouw en in verscheidene leegstaande panden in de binnenstad.

 

Kunstdorp aan de Hagengracht

 

Het Kunstdorp oftewel Art Village is de kern van MAFF 2013. In het Kunstdorp komen verschillende disciplines van beeldende kunst samen. In het grootste paviljoen bevindt zich een infobalie waar informatie over MAFF en de atelier- en theaterroute te verkrijgen is. Ook is hier een overzicht expositie te zien van de atelierroute, onder de naam Herman Krikhaarprijs. De autonome keuken van BAKBLIK zorgt voor horeca. De keuken is een mobiel ontmoetingspunt gebaseerd op lekker, vegetarisch, gezond, betaalbaar en niet te vergeten esthetisch koken en eten. Als autonome verplaatsbare keuken en sfeermaker stelt zij anderen in de gelegenheid de deugden van eten samen te ervaren op locaties waar dat anders niet mogelijk is.

 

Presentatie selectie beeldbuisfestival

 

Een grote witte muur dient als projectiescherm voor verschillende korte films, die samengesteld zijn door de organisatie van het Beeldbuis Film Festival uit Zwolle. Vanuit een soort “Glazen Huis” kunnen mensen naar de films kijken. De kijker is afgesloten van de buitenwereld en vice versa. De ruimte kan telkens door een kleine groep mensen betreden worden.

 

Beeldentuin

 

In de beeldentuin presenteren diverse kunstenaars werk, deze kunstenaars zijn geselecteerd vanuit het Young at Art programma.

 

Performance

 

Op een aantal momenten in de avonduren is er een zeer bijzondere licht- en geluidsperformance te bewonderen van Margriet Kicks-Ass met haar SPLASHBOX. Dit is een resonerend klankapparaat gevuld met water. Margriet Kicks-Ass componeert real time een wilde vulkaan van licht en geluid. Trillingen in en onder water worden groots opgeblazen en verwennen oog en oor.

 

Interactieve mediakunst

 

Alex P presenteert tijdens MAFF het project “Koppen”. Dit is een interactieve installatie die werkt op het maken van geluiden. In dit geval het blazen in een microfoon. Schreeuwen werkt niet, praten niet, fluiten of zingen niet, maar sisklanken wel. Wat er dan gebeurd is dat er op een projectiescherm een ballon te zien is die steeds groter wordt. Zolang je blijft blazen dan. Als je stopt zal de geprojecteerde ballon leeglopen en als je te lang niets doet zal hij zelfs pppfpfpfprrrffrrrt wegvliegen. Op de microfoon staat een camera gericht. Het beeld, het hoofd van blazende mensen, wordt op de ballon geprojecteerd. Als je door blijft blazen wordt de ballon groter en groter. Tot hij, net als een echte ballon, knapt! Als de zaak uit elkaar klapt vormen de brokstukjes letters. De door elkaar gehusselde letters ontwarren en er ontstaat een tekst, die refereert aan een actuele krantenkop.

 

Verbeeldingspaviljoen (tijdcapsule Almelo)

 

De stichting Nieuwe Twentse Kunst start tijdens MAFF 2013 met een “social arts project”, namelijk het realiseren van een verbeeldingspaviljoen in Almelo, als zijnde een plek waar de verbeelding uit Almelo een eigen vorm krijgt. Tijdens MAFF 2013 is de eerste aanzet van dit project wat moet leiden tot het nadenken over hoe Almelo er wellicht in 2030 uit kan zien. In 2014 is dit project doorgezet onder de naam “Dit is zóóó 2014”.

  

Supergidsen

 

De opening van MAFF en van de Atelier- en Theaterroute op 27 september wordt opgeluisterd door supergidsen. Ook tijdens de andere festival dagen zullen supergidsen aanwezig bij MAFF, ze gidsen bezoekers naar de verbeelding. Dankzij een specifieke bijdrage van het VSBfonds zijn de supergidsen ingezet. De supergidsen hebben in 2013 het karakter van de Luidsprekerman. De personage die een icoon is van MAFF.

 

Plein voor het voormalig stadhuis van Almelo

 

Kunstenaar Robert Roelink geeft met zijn plastic soup (opblaasbare kunst) de entree van het gemeentehuis een totaal andere look. Robert Roelink is een reizende kunstnomade, op vele festival in Nederland en daarbuiten presenteert hij zijn inflatable art. Videokunstenaar Sije Kingma toont zijn nieuwste interactieve videowerk, dit werk zal vertoond worden op de gevel van de trouwzaal (straatzijde Het Baken) van het stadhuis. Geprojecteerd wordt zijn animatieproject “Sinus”. Een duistere cross-over tussen stripboek en animatiefilm. Via een eigen wifi-netwerk kan de toeschouwer met behulp van zijn smartphone op bijzondere wijze contact maken met de projectie.

 

Stadsvijver

 

Het Blauwe Uur is een video en sound performance rondom een driedimensionale drijvende baby van 7 meter lang. Het Blauwe Uur is een productie van het gelijknamige collectief Het Blauwe Uur. In Almelo wordt de stadsvijver bij het Baken omgetoverd tot de locatie waar de spectaculaire show zich afspeelt.

 

Binnenstad, diverse plekken

                       

Het Light Up Collective is een interactieve lichtperformance. In een mobiel ter grote van een kleine ijscokar rijden ze door de binnenstad van Hagengracht naar Amaliaplein en weer terug om ter plekke mensen van een nieuw ‘virtueel’ jasje te voorzien. In deze speciaal gemaakte kar zit een beamer en meerdere controllers. Deze controllers, om te kleuren, zijn door de voorbijganger te bedienen.

 

Kunst-Torentje

 

Aan de Egbert Gorterstraat bij het gerechtsgebouw in Almelo staat Het Kunst-Torentje. Tijdens MAFF 2013 presenteert Elise van der Linden hier een boeiende video installatie.

 

Audio Tour langs de verschillende locaties

 

Edwin Bosch, mixed media kunstenaar maakt speciaal voor MAFF een Toegevoegde Realiteit oftewel Augmented Reality. Edwin ontwerpt een audio tour langs alle onderdelen van MAFF. Met deze tour kunt u MAFF nog intensiever beleven.

 

Young at Art

 

De stichting Nieuwe Twentse Kunst en de gemeente Almelo lanceren tijdens MAFF 2013 een geheel nieuw kunstproject onder de naam Young at Art. Het gaat hierbij om het exposeren van boeiend nieuw werk van jonge talentvolle net afgestudeerde kunstenaars uit het oosten van Nederland. De exposities vinden plaats in Almelo gedurende de periode van 21 t/m 30 september 2013 in leegstaande ruimtes. Young at Art geeft een laatste stand van zaken binnen de van de beeldende kunst in oost Nederland. Speciaal voor dit project verschijnt een aparte epub uitgave.

 

Naxt Stage

 

Het poppodium van Almelo Naxt Stage verzorgde CLUB MAFF, de elektronische muziek avond op zaterdag 28 september, met optredens van onder andere DJ Deep en the Moderator.

 

MAFF 2013 is met dank aan:

 

Gemeente Almelo

Provincie Overijssel

Almelo Promotie

VSBfonds

Beter Wonen

Cogas cultuurfonds

Lulof

Remco Crouwel BNO

Naxt Stage

Kunstenmakers

Q Soundsolutions