MAFFESTIVAL 2010

MAFF edition “Electronic Society” 19 t/m 28 maart 2010

In 2010 is de opzet van 2009 grotendeels gecontinueerd. Ook is er de start van samenwerking met meerdere partijen (de Rotary club van Almelo, Kunst Educatief Platform Almelo, stichting het Torentje, de AKI, Stichting Roest Theater en EMAF in Osnabrück, Duitsland). Voor het eerst doen er ook kunstacademiestudenten mee in masterclasses. Deze samenwerkingen zorgen ervoor dat MAFF breder uitgezet wordt in de regio en dat de deelname van het aantal scholieren stijgt.

 

What is the Electronic Society???

 

In de Electronic Society (elektronische samenleving) ontmoeten mensen elkaar steeds meer virtueel. Chips en elektronische kaarten nemen de functies over van contant geld en kaartjes voor bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Waartoe leiden dit soort ontwikkelingen? Tot meer vrijheid en democratie? Ontstaan er meer vriendschappen? Of is er een schaduwzijde en lopen mensen de kans hun vrijheid te verspelen? Nog even en dan is het mogelijk dat men alles van elkaar weet. Is dat een wenselijke of juist gevaarlijke ontwikkeling?

 

Bij dit thema zijn een aantal boeiende mediakunstenaars gezocht. Ze zijn te bewonderen met projecties op gebouwen en met exposities in o.a. containers en expositieruimte het Torentje.

 

Daarnaast is er een randprogramma waar leerlingen en studenten van basisscholen, middelbare scholen en de kunstacademie (AKI) in Enschede aan deelnemen. Zij produceren video’s voor de Media Art Television op het lokale TV kanaal en maken een projectie op een belangrijk gebouw. Tenslotte is er nog een videoprogramma van videokunstenaars op de lokale TV.

 

Media Art Projections MAP

 

In 2010 laat MAFF een aantal bijzondere gebouwen en locaties in Almelo door kunstenaars uitlichten. De kunstenaars wordt gevraagd een projectie te maken passend bij het thema van MAFF 2010. Deelnemende kunstenaars zijn: collectief 331/3, Pam en Emiel en Janke Nieboer.

 

Media Art Space MAS

 

In samenwerking met Stichting het Torentje. Zij hebben voor MAFF 2010 een kunstenaar uitgenodigd. In het Kunst-Torentje is een installatie van kunstenaar Aike Lütkemöller te zien. Het ontwerp dat hij heeft gemaakt sluit aan bij de ruimte van het Torentje, hij heeft zich minder door het thema van MAFF laten leiden. De installatie, een soort lichtsculptuur, staat symbool voor het afscheid nemen van technologie (in dit geval van de gloeilamp).

 

Media Art Lab MAL

 

Vanuit het Media Art Laboratorium (MAFF MAL) worden educatieve programma’s voor het onderwijs ontwikkeld. Het Media Art Lab is daarnaast de bron voor inhoudelijke en creatieve ontwikkelingen binnen de stichting Nieuwe Twentse Kunst.

 

Studenten van de AKI in Enschede nemen deel aan een masterclass videokunst. Deze masterclass wordt kort voor het festival gegeven door prominent videokunstenaar Sije Kingma. Tijdens het festival wordt de masterclass in de bioscoop in Almelo (Movie Unlimited) vertoond. Genodigden en belangstellenden zijn op 25 maart vanaf 15:00 uur welkom.

 

Filmpjes van middelbare scholieren uit Almelo worden tijdens het videofestival vertoond op Aavisie. De filmpjes hebben als titel Het Geheim van Almelo, 3001. Het verhaal speelt zich af in Almelo, anno 3001. Levende elektrische apparaten, space cowboys lopen rond, een aantal karakters van afgelopen jaar keert terug en maakt een spannend avontuur mee in een samenleving van mensen en apparaten. Speciaal voor de leerlingen is er een MAFF Gala. Tijdens het gala worden de filmpjes van de leerlingen vertoond en wordt de videoprijs voor de beste scholierenvideo uitgereikt.

 

Rotary Jong Talentprijs 2010

 

De Rotary Jong Talentprijs is een van de initiatieven van de Rotary Club Almelo om kunst en cultuur onder de jeugd te promoten en talenten een kans te bieden zich verder te ontwikkelen. In 2010 richt de prijs zich op de kunstdiscipline digitale kunst. De prijs is € 750,-. Winnares van de prijs is, Hanna Jansen van het Erasmus.

 

Media Art Games MAG

 

Het Media Art Game van MAFF is een computerspel dat door vier mensen in vier containers gespeeld wordt. Het is de bedoeling dat de deelnemers met virtuele bouwstenen steden bouwen. Als de stenen op zijn en ze hebben er meer nodig, kunnen ze die extra stenen ‘stelen’ bij de concurrent. Maar ze mogen ook samenwerken met een van de andere deelnemers om een nog mooiere stad te maken – of om de concurrenten te snel af te zijn. Kunstenaar Bram den Hond is gevraagd een artistieke game te ontwikkelen.

 

Deze game is speciaal gemaakt om in de stad te spelen. Het publiek in Almelo speelt een rol in deze ‘media art game Almelo’. Het thema van MAFF is het uitgangspunt hiervoor.

 

Media Art Music MAM

 

The Moderator (Klaas-Jan Jongsma, Almelo)

East Island (Peter en Tonie van der Loon, Almelo)

Dj Draft (Robert Voerknecht, Almelo)

 

Zaterdagavond 27 maart 2010. Vanaf 22:30 uur vult elektronische muziek de ruimte in Amused met klanken van o.a. The Moderator en later op de avond Dj Draft. Deze veelbelovende dj’s/elektronica muzikanten zijn overdag al te horen op het centraal station van Almelo (vanaf 13.00 uur). Daar brengen ze soundscapes en klanken aan het publiek ten gehoor.

 

MAFF info / shop

 

Cartoonist en kunstenaar Edwin Bosch wordt geïnspireerd door de manier waarop techniek als middel van manipulatie in onze digitale maatschappij wordt gebruikt. In zijn cartoons en schilderijen figureren dieren en mensen in een schijnbaar volmaakte wereld. Voor MAFF heeft Edwin Bosch een speciale MAFF info shop gebouwd. In de shop kunt u terecht voor bijzondere festivalartikelen en informatie over het festival.

 

MAFF 2010 is met dank aan:

 

Subsidiënten: Gemeente Almelo / VSBfonds / Stadsfonds Almelo/ Prins Bernard Cultuurfonds

 

Sponsoren: Grobben / Hecla / Workx / Movie Unlimited / Rotary Club Almelo / Panalytical

 

Partners: Stichting het Torentje / Omroep Almelo/ IJver Producties Amsterdam/ Stichting Roest Oldenzaal / Meer Tekst & Redactie / Café Amused / PECT Almelo/ Stichting Evenementen Almelo / KEPA / Q Sound Solutions / Stadsmuseum Almelo / het Wevershuisje

 

Met dank aan de volgende onderwijs instellingen:

AKI Artez Enschede (Kunstacademie)

Pius X (Voortgezet onderwijs)

Het Erasmus (Voortgezet onderwijs)

Canisius (Voortgezet onderwijs)

De Brug (Speciaal onderwijs)

De Kubus (Basisschool)

Montessorischool (Basisschool)

Kreatief Centrum (jeugdkunstacademie)