MAFFESTIVAL 2009

Media Art Flow Festival 2009

MAFF 2009 is na kleinere edities in 2007 en 2008 de derde editie van het Almelose mediakunstfestival. MAFF heeft een boeiende selectie gemaakt van Nederlandse mediakunstenaars die Almelo om gaan toveren tot een mediakunststad. MAFF is een festival dat meer is dan een expositie. MAFF presenteert zich namelijk in de openbare ruimte in het centrum van Almelo. Daarnaast wordt er op het kabelkanaal van TV Almelo een videofestival uitgezonden.

MAFF biedt een gevarieerd programma met een heus festivalcafé als uitvalspunt voor de MAFF-activiteiten in maart. Na MAFF kan de lente eindelijk echt beginnen.

De editie van 2009 heeft als titel “inventing laws for magic”. Negen Mediakunstenaars zijn uitgenodigd om de magie van hun werk te laten zien. Deze mediakunstenaars gaan exposeren in containers op onverwachte plekken in de stad en laten hun videobeelden zien op bijzondere gebouwen.

 

Menno Dimitri Ouderkerk

Voorzitter Stichting Nieuwe Twentse Kunst

 

Namens de curator van Almelo MAFF

 

Het Media Art Flow festival wordt in Almelo georganiseerd omdat de stad de ruimte biedt om haar identiteit te onderzoeken. Het is een plaats met een bijzondere historie, te herkennen aan de gebouwen, die de openbare ruimte definiëren. MAFF gebruikt de openbare ruimte van Almelo als tijdelijk podium om nieuwe mediakunst tentoon te stellen. Het karakter van de expositie laat zien dat technologische ontwikkelingen ons in staat stelt via nieuwe wegen te communiceren. Ze biedt de mogelijkheid de bestaande structuur tijdelijk te abstraheren.

 

Inventing Laws for Magic

 

De kunstenaars die deelnemen aan de expositie van MAFF 2009, zijn geselecteerd op hun talent de wetten van de fysica naar hun hand te zetten. Ze gebruiken de techniek om hun intuïtie vorm te geven.

De werkwijze van de kunstenaars varieert sterk. Zo legt Der Wexel de nadruk op de schoonheid van de machineonderdelen. Hij ontleed de machine en toont de pure elementen. Lambert Kamps richt zich juist meer op de toepassing. Door het samenvoegen van elementen bouwt hij een machine die in dienst staat van zijn idee. Hun werk is te bewonderen tijdens de route in de Media Art Spaces. Dezelfde variatie geldt voor de kunstenaars die op de gebouwen projecteren. Zo maakt Simone van den Heuvel aanspraak op ons unheimische gevoel, terwijl Elise van der Linden juist een Barokke verlichtende sfeer weet op te roepen.

Aldus een kleine greep uit de selectie kunstenaars. Ze hebben gemeen dat ze via nieuwe mediavormen de oorspronkelijkheid van een idee op magische wijze weten te vertalen.

 

Namens de organisatie wens ik u veel plezier en verlichting toe bij het ontdekken van de route.

 

Janke Nieboer

Curator Almelo MAFF


De Mediakunstroute

 

Tijdens MAFF 2009 is het mogelijk om een mediakunstroute te lopen of te fietsen langs alle plaatsen waar het festival zich afspeelt. Deze mediakunstroute begint en eindigt bij proeflokaal België dat als festivalcafé dienst doet. Op de route komt u op onverwachte plekken containers tegen waarin mediakunst te bewonderen valt. In de avonduren wordt er ook geprojecteerd op vijf markante gebouwen, die daardoor van uiterlijk veranderen.

 

Tijdens MAFF 2009 kan men voor meer informatie de MAFF-info/shop bezoeken. Daar wordt uitleg gegeven over de route en de betrokken kunstenaars. Ook is het mogelijk om hier MAFF(e) festival artikelen aan te schaffen. Deze MAFF-info/shop staat voor proeflokaal België.

 

De route is ook te lopen met begeleiding en uitleg. Dit gebeurt op de avonden dat er wordt geprojecteerd, telkens om 20:30. Hiervoor hoeft niet gereserveerd te worden. Deze MAFF rondleiding start en eindigt bij de MAFF-info/shop bij proeflokaal België.

 

Het Media Art Flow Festival 2009 bestaat uit vier onderdelen, al deze onderdelen zijn in het MAFF weekend te bewonderen.

 

MAFF MAT

  • Het videofestival met video’s van nationale en internationale kunstenaars, oftewel de Media Art Television op Aavisie van Omroep Almelo.

MAFF MAP

  • Projecties van videobeelden op gebouwen, de Media Art Projections.

MAFF MAS

  • Exposities in containers in de stad, de Media Art Spaces.

MAFF MAL

  • Educatie van nieuwe media aan leerlingen van het middelbaar onderwijs, het Media Art Lab. De resultaten hiervan zijn te zien tijdens de opening van MAFF en in de MAFF Media Art Lab container bij proeflokaal België.

 

Opening Festival en GALA

 

Op donderdag 26 maart wordt om 15:00 het festival geopend in de hal van het ROC, deze opening is tevens het film GALA voor de deelnemende scholen aan het Media Art Lab. De opening is voor genodigden en alle andere geïnteresseerden. Tijdens de opening wordt het publiek getrakteerd op een mediakunst act.

 

De MAM Media Art Music

 

Zaterdagavond 28 maart wordt het festival afgesloten in festivalcafé België. Om 22:30 speelt daar de spectaculairste muziekact die u dit jaar in Almelo zult horen. Hardcore DJ PIN TRG zal samen met Henk Lammers (singer/songwriter) een live act ten gehore brengen. Het bij elkaar brengen van twee totaal verschillende muziekstijlen zal resulteren in een hoogst ongewone crossover. Naast deze combinatie zullen nog een aantal andere acts optreden, waaronder de drum and bass band GES uit Hardenberg.

 

Kunstenaars MAFF 2009

 

Der Wexel, Enschede

De installaties van Wessel Westerveld zijn gebaseerd op zijn fascinatie voor de mechanica. Zijn werkwijze is een reactie op het abstracte van de micro-electronica. Waar in toegepaste mechanica de vorm van de machine bepaalt wordt door de functie, verlegt Wessel de aandacht naar de pure onderdelen. Op een verfijnde manier legt Wessel de technische elementen bloot en creëert op deze wijze installaties die, in combinatie met geluid, de focus verleggen naar een magische wereld. Der Wexel laat, naast eigen werk, een installatie zien in samenwerking met Lydia van de Streek.

 

Lydia van de Streek, Enschede

Met een cinematografische kijk verzamelt Lydia impressies. Deze momenten ervaart ze als persoonlijk en tegelijkertijd universeel. In haar performances en installaties speelt ze met de betekenis en de referentie van objecten. Door ze in een bepaalde relatie te plaatsen, herdefinieert ze de betekenis van de momenten.

 

Elise van der Linden, Deventer

Van der Linden onderzoekt cyclische processen. Ze werkt met herhalende composities. De aaneenschakeling van ongrijpbare momenten krijgen door repetitie een zekere tastbaarheid. De beelden laten de vergankelijkheid zien, alsof ze onherroepelijk voorbij lijken, om vervolgens weer terug te keren, als in een ritueel.

 

Gijs van Aarle, Almelo

In een hypnotiserende wenteling toont Gijs beelden van Almelo, vermengt met actuele uitspraken. De installatie geeft enerzijds een gelaagde indruk van de werkelijkheid en tegelijkertijd lijkt hij de intersubjectieve gedachten over maatschappelijke problemen uit te drukken.

 

Arjen Boerstra, Groningen

Arjen Boerstra reconstrueert fragmenten uit het verleden. Op vakkundige manier maakt hij objecten die deel uitmaken van zijn ontdekkingsreizen. Als een kameleon verandert Boerstra in de personages die hij tijdens zijn zoektochten tegenkomt. Zijn projecten legt hij vast vanuit een bijzonder perspectief.

 

Lambert Kamps, Groningen

Lambert werkt groot. Zijn sculpturen grenzen aan de architectuur, het zijn vaak op zichzelf staande ruimtes.   Volgens een trial and error methode onderzoekt Lambert materialen en technieken. Ze vormen het uitgangspunt van zijn werk. Als een uitvinder zoekt hij de juiste methode om de beleving van ruimte vorm te geven.

 

Born Digital, Utrecht

Born Digital is een (wisselend) gezelschap van digitaal kunstenaars met een professioneel creatief productiehuis als kern. De organisatie ontwikkelt een technisch hoogstaand online platform waarop een internationale community van creatieven en prosumers samenwerkt, elkaar inspireert en werk exposeert. Thuis in Utrecht wordt een werkplaats opgetrokken waar nieuwe creativiteit elkaar offline ontmoet en waar technische mogelijkheden en technieken verder worden verkend en ontwikkeld.

 

Simone van den Heuvel, Den Haag

Exposeert bij voorkeur op locatie. Ze werkt ter plekke met olieverf, of met licht, beeld en geluid. De locaties kenmerken zich door de industriële functie en de daarmee gepaard gaande ontwikkeling door menselijk ingrijpen. Simone weet deze plekken te transformeren tot sferische installaties, waarbij zij vragen lijkt op te roepen over de identiteit van de plek. 

 

Sije Kingma, Leeuwarden

Sije’s video’s en animaties zijn het toneel van tinnen soldaten, striphelden en duistere poppen. Gevoed door speelgoed, wekt hij zijn fantasie tot leven. In een surrealistische montage onderzoekt hij antagonisten en hun macht. Spelenderwijs belicht hij een wereld waarin de harde realiteit en de pure kinderziel dicht naast elkaar staan.

 

Robert Roelink

Robert Roelink is de sidekick van maff 2009 hij zal een installatie bouwen in de stationshal van Almelo centraal. Robert Roelink over zijn installatie. “In de hal wil ik een installatie met geluid opbouwen. Alleen op die manier denk ik van de ruimte binnen te kunnen “winnen”. Het geluid in de hal zal die van de JUNGLE zijn. Op drie plekken achter de deuren van leegstaande ruimten wil ik nog disco geluiden laten horen. Alsof er ergens daar achter die deuren ook nog een feestje gegeven wordt. Vervreemding wil ik oproepen. Verder achter het station op de groene vlakte bij het ROC wil ik mijn nieuwe opblaasbare beelden tonen, dit doe ik tijdens de opening van MAFF op 26 maart”.

 

 

Almelo MAFF 2009 wordt mogelijk gemaakt door:

 

Gemeente Almelo

Stadsfonds Almelo

Rabobank

Cogas cultuurfonds

Prins Bernard cultuurfonds

Proeflokaal België

ROC van Twente

Hecla

Workx

Evenementen Almelo

Ijver Producties

Omroep Almelo

Beter Wonen

Hilde’s Wereldhapjes

Middelbare scholen in Almelo

 

Deelnemers aan het videofestival

 

 

Mycke Benschop

Fredy Berfelo

Edwin Bosch http://www.ebmouse.com

Corrine Bot www.corrinebot.com

Simsa Cho

Robbie Driessen

Kim Engelen www.engelenartprojects.nl

Evy www.evyfotografie.blogspot.com

Michiel Gieskes www.michelgieskes.com

Marian Habets

René Holtkamp

Jawek Kwakman http://www.jawekkwakman.com

Eva Olthof www.evaolthof.nl

Jonathan Pelgrim http://www.myspace.com/jonathanpelgrim

Frank Stassen

Sasha Tieman

Anne Verhoijsen www.verhoijsen.nl

Jolanda Visser

Ans Volkers http://ans-volkers.exto.nl

Ruud Vrugt www.ruudvrugt.com

Jaap van der Wel

 

Verder:

 

ViFiCa Video en Film Club Almelo

Mart Ijspeerd

Gele Raaf http://www.geleraaf.nl

Nanne Nauta

De Labielo’s