Herman Krikhaarprijs

Herman Krikhaarprijs

De Herman Krikhaarprijs ter nagedachtenis aan de in Almelo geboren kunstenaar en wereldberoemde galeriehouder wordt sinds 2008 uitgereikt aan een in Almelo woonachtige kunstenaar. De kunstprijs, bestaat uit een geldbedrag van 500 euro en een oorkonde. De prijs wordt mede mogelijke gemaakt dankzij giften van sponsoren en de gemeente Almelo.

 

De jury van de Herman Krikhaarprijs in 2016 bestaat uit Frank Borst, Marli Turion en Marianne Roodenburg. De uitreiking van de prijs vindt plaats op zaterdag 17 september tijdens het Media Art Flow Festival in Almelo om 16.00 uur in de Pop up Galerie aan de Schuttenstraat in Almelo.

 

De organisatie van de Herman Krikhaarprijs 2016, heeft voor 2016 vier Almelose kunstenaars voorgedragen, die werk maken op het snijvlak van toegepaste en autonome kunst. Het zijn kunstenaars die positief bijdragen aan het uiterlijk van Almelo en wiens werken in de openbare ruimte vrij algemeen bekend zijn.

 

De genomineerden voor de prijs in 2016 zijn:

 

Lénida Vega Vargas.

 

Lénida is in 2002 afgestudeerd aan de AKI Enschede. Na de kunstacademie is ze begonnen met een baan in een fotovaklab. Daar ontstond haar interesse voor de fotografie. In 2009 kreeg ze van Pro Rail de kans om haar werk in de buiten gebruik geraakte stationsloketten te exposeren. Het werk beviel en Pro Rail gaf haar de opdracht om in de recent gerevitaliseerde voetgangerstunnel van het station Almelo een fotokunstwerk te realiseren.

 

Erna Futselaar

 

Erna is genomineerd met het werk “Monument voor alle overleden kinderen” op de

algemene begraafplaats ‘t Groenedael Almelo. In haar werk vertaalt ze emoties en gevoelens in pakkende beelden. Meestal een geabstraheerde weergave van mensenfiguren, die door hun lichaamstaal een verhaal vertellen. Het verhaal van de emoties, het troost zoeken bij elkaar. Het monument verbeeldt een tweetal mensen, in een moment van stilte en troost. Het is uitgevoerd in rood brons oftewel de kleur van de liefde.

 

“Omdat er liefde is bestaat er geen voorbij…”

 

Deze tekst staat op het monument. En is geïnspireerd op een tekst van Toon Hermans: 

 

Freddy Hoevers

 

Freddy is in 1976 begonnen als een echte klassieke schilder. Door zijn interesse voor decoratie schilderkunst heeft hij zich in de loop der jaren in deze richting ontwikkeld. Vanuit decoratie werd zijn werk meer en meer kunst. Sinds enige jaren loopt in Almelo een muurgedichtenproject om de stad op mooie plekken te voorzien van literaire overdenkingen. Freddy heeft reeds meerdere van deze muurgedichten gerealiseerd en menig muur in de binnenstad van Almelo opgeluisterd. De muur met het gedicht van Toon Tellegen valt daarbij bijzonder op.

 

Emar Reinita

 

Emar is graffiti kunstenaar en rapper. De twee disciplines lopen in elkaar over. Emar is genomineerd vanwege zijn artistieke bijdrage in meerdere openbare graffiti projecten in de stad Almelo. Zoals onder andere de graffitimuur bij het stadhuis. Daar is hij een echte ambassadeur van deze kunstvorm.

 

Date

11 augustus 2016

Category

MAFF 2016