Hofkeshuis Experience

Hofkeshuis Experience

Locatie: Pop up galerie Schuttenstraat

 

De 18de eeuwse wandbespanning in Het Hofkeshuis in Almelo is van één van de schatten van de stad. De grisailles van Andries Warmoes, geschilderd in opdracht van fabrikant en patriot Egbert Hofkes zijn niet voor publiek toegankelijk. Het kunstwerk is een wandbespanning van 14 meter lang gemaakt in een speciale grisaille techniek waarbij witte, grijze en zwarte verf gebruikt werd om marmeren reliëfs te imiteren.

 

De wandschildering stelt de intocht in Rome van Quintus Fabius Maximus Cunctator (de treuzelaar) voor. Een nogal gewaagd thema in Egbert Hofkes tijd. Waarschijnlijk heeft Egbert Hofkes daarmee zich als “republikein” willen afzetten tegen de toenmalige “feodale” graaf in huize Almelo.

 

De boeiende geschiedenis samen met het feit dat de grisaille uniek is in Europa, maken het tot een interessant gegeven voor hedendaagse kunstenaars. Kunstenaars van de stichting NTK hebben voor de grisaille een beleving uitgewerkt en ontwikkeld.

 

Tijdens de Hofkeshuis Experience is het mogelijk het werk zelf te ervaren. Het werk wordt één op één nagebouwd in de Pop up galerie van het Media Art Flow Festival, dat vanaf 16 september zal plaatsvinden aan de Schuttenstraat in Almelo.

Date

5 september 2015

Category

MAFF 2016