Thema MAFF 2015

Thema MAFF 2015

Van 11 t/m 13 september presenteert het Media Art Flow Festival zich voor de negende keer in de Almelose binnenstad. MAFF vertegenwoordigd de beeldende kunst component in het weekend, dat omgedoopt is in “Almelo op het Rabat”, waarbij het Twentse woord “Rabat”, staat voor reuring veroorzaken in de positieve zin van het woord. MAFF heeft als doel vernieuwende kunst naar Almelo te brengen. MAFF doet dit altijd vanuit een kunstinhoudelijk uitgangspunt, een thema. Het thema van MAFF 2015 is “Drama”.

 

DRAMA

 

Drama reinigt de ziel. De oude Grieken hadden als vermaak hun theasthai, wat kijken betekend. Dat deden ze in een theatron, oeftewel een “goede plek om te zitten”. Het theater was de plek waar je gevoelens van verwondering, angst en meer kon beleven zonder dat jezelf erbij betrokken was. Hetzelfde eigenlijk waarom mensen graag nu nog steeds naar het theater gaan. De uitkomst van dit beleven in het theater is de “katharsis”, wat de “reiniging van de ziel” inhoudt.

 

Deze reiniging van de ziel, het ondergaan van het drama, wordt door mensen in de huidige tijd nog steeds beleefd als ze met “kunst en cultuur” in aanraking komen. Echter de woorden “kunst en cultuur” lijken aan kracht in te boeten. Ze lijken steeds vaker wenselijk gedrag te vertonen of worden begrepen als amusement. Steeds vaker nemen kunstenaars en artiesten deel aan participatie projecten en zijn ze sociaal geëngageerd. Als kunstenmaker moet je aan de bak en dat betekent vaak dat je, naast de uren die je in je atelier wilt doorbrengen, ook een andere inkomstenbron moet hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De wereld van subsidies, fondsen en sponsoren biedt uitkomst. Eenmaal een weg gebaand door het woud van regels, uitzonderingen en administratieve rompslomp, worden kunst en cultuur vaak de keus gesteld zich in dienst te stellen van financiële impulsen. Zo wordt ze steeds vaker in verband gebracht met maatschappelijke uitdagingen en innovatieve projecten. Het gevolg is dat er zo lang aan een artistiek plan geschaafd wordt, tot het binnen een kader past. Daardoor verliezen kunst en cultuur de scherpe randjes.

 

Met het thema “Drama” presenteert MAFF een standpunt over “kunst en cultuur”. Staan we aan de rand van hun teloorgang of is er nog hoop?

 

Date

5 September 2017